Kongress och villlor i Ljungskile

Är på kongress i Malmö. Just nu väldigt trött då Studentförbundet hade 15års fest igår. Trevligt var det och många gamla bekantskaper träffade man. Dålig öl drack jag också, vilket känns idag.

Annars hr det inte hänt så mycket. Göran Persson höll ett strålande tal, som alltid på kongresser. Det mest spännande just nu är om Karin ska få genom förändringarna i riktlinjerna om sjukvård. Det behövs, för ursprungsförslaget är dåligt.

Är ganska glad över att Göran inte vill pussa Göran.

Annars har veckan varit intensiv när det gäller beställningar till regionens sjukhus och primärvård. I Trestadsnämnden har det varit extra intensivt där vårdavtalet med Villa Qrera löper ut. Diskussionen har tyvärr blivit felaktig då den har handlat om att stänga Villa Qrera eller inte. Vad det handlar om är att vi har en lagstiftning som säger att en privat vårdcentral måste upphandlas om kontraktet löper ut. Nämnden hade med andra ord inget val. Villa Qrera hade förmodligen inte fått ett nytt vårdavtal även om man hade beslutat att upphandla en privat vårdcentral. Nämnden valde nu att inte göra en uppphandling för att skapa kontinuitet i vårdutbudet med att förstärka den offentligt drivna primärvården. Ett bra val tycker jag. Ett val som kommer att skap den bästa möjliga vård för Ljungskileborna. Sen må man ha synpunkter på lagen om offentlig upphandling, men visst måste det vara så att en privat vårdcentral måste kunna utsättas för konkurrens??


Sotholmen Extra Stout

Blev förälskad på nytt igår....

Sotholmen Extra Stout heter min nya kärlek. Vilka smaker!


Jordgubbar och marknadaekonomi...

Det har varit en händelserik vecka och jag har varit sällsynt slö när det gäller bloggandet.

I tisdags hade vi möte med regionens miljönämnd. Nämnden har bland annat som uppgift att ge stöd till olika former av projekt. Vi behandlar med andra ord ständigt olika projektansökningar. Det hindrar dock inte att diskussionerna emellanåt blir lite förvirrade.

Som i fallet med de ekologiska jordgubbarna. Västra Götaland är den i region i Sverige där det odlas mest jordgubbar. Problemet är att bara 10 av 240 ha odlingar är ekologiskt hållbara odlingar. Det är hely enlkelt inte tillräckligt bra ekonomi i det. Säsongen är för kort och riskerna är för stora. Den projektansökan vi behandlade vill skapa bättre förutsättningar för ekologisk odling av jordgubbar. Tanken är att man i så kallade tunnlar ska kunna förlänga säsongen men och använda bara biologisk bekämpning då man lättare kan kontrollera förutsäätningarna i en tunnel än på öppna fält.

Så vad var problemet??

Jo, jordgubbar som odlas i växthus smakar dåligt tyckte någon. Vi borde ställa kvalitetskrav tyckte en annan. Varför just jordgubbar tyckte en tredje.

Det slutade med moderaterna yrkade återremiss för att få in kvalitetskrav i projektet.

Det är här det började bli väldigt komiskt....

Moderaterna anklagar ständigt Socialdemokratin för vi sysslar med alltför mycket detaljstyrning. De är också kända anhängare av marknadsekonomi.

Jag sa på mötet att jag inte tycker att vi ska fatta politiska beslut om hur jordgubbar ska smaka. Det finns förhoppningsvis en fungerande marknadsekonomi även inom jordgubbsbranschen. Med andra ord så säljs det förmodligen inte några jordgubbar om de smakar dåligt.

De moderata ledamöterna skruvade lite på sig, stod fast vid sitt yrkande. Diskussionen tog i alla fall slut och projektet blev beviljat pengar utan krav på god smak på jordgubbarna.

Rättighet att ha barn??

Karin skriver:
Att vi ska jämställa homosexuella och heterosexuella verkar alla vara överens om. Hur det ska gå till att låta homosexuella män som inte heller på biologisk väg kan få barn blir då en fråga. Ska vi tillåta surrogatmammor?

2005-okt-12@ 21:18:57

Frågan är löst om vi är överens om att ha ett barn inte är en rättighet. Blir svårare om vi anser att barn är en rättighet. Gissar att surrogatmammor redan existerar. Frågan är om det det ska finansieras med skattemedel? Tror dock att det största problemet är att hitta en surrogatmamma. Jag menar även här att riksdagen har fattat beslut som gör det till en rättighet att ha barn. Nämligen att homosexuella par har rätt att adoptera. Det blir en feldiskussion när frågan görs till en vårdfråga.

Homosexualitet och sjukvårdens proriteringar...

Har du ändrat dig? Jag tyckte nog att du tillhörde de där som ville ha riksdagens prioriteringsordning lite mera tydligt fastställd. Alltså att lesbiska skulle hamna allra längst ner i prioriteringslistan...

2005-okt-11@ 22:44:09

Cissi undrar om jag har ändrat mig när det gäller prioriteringar inom sjukvården? Nej det har jag absolut inte gjort. Grundproblemet är att barnlöshet ses som en sjukdom.... något onormalt som man behöver sjukvård för. Hade det istället setts som en rättighet, vilket jag menar att riksdagen gör i och med att de ger rätten till lesbiska att insemineras med offentliga medel, så gäller inte sjukvårdens prioriteringar.

Homosexuella och heterosexuella måste därmed jämställas enligt min mening och ges samma möjligheter och villkor till och och för insemination.

Men den riktigt svåra frågan är ju egentligen om det är en rättighet att ha barn. Om svaret är nej - så ska vi överhuvudtaget fundera på det riktiga med insemination och invertofertilisering. Om Svaret är ja - så måste det vara en självklarhet att man likabehandlas oavsett om man är homosexuell eller heterosexuell.


Stavfel på grund av whiskey?

Min syster undrar om min taskiga stavning beror på whiskey. Nej... riktigt så äckligt är det inte så att jag stavar fel bara jag tänker på det...

Barnlöshet som följd av sjukdomen homosexualitet...

Nej jag tycker inte att homosexualitet är en sjukdom. Det är lika bra att göra det klart från början.

Men...

... sen riksdagen beslutade om rätten till insemination för lesbiska kvinnor har det pågått en något förvirrad diskussion inom sjukvården.

I grunden handlar frågan om barnlöshet som följd av sjukdom eller rätt till att ha barn. Inte en helt lätt diskussion att föra ens när det bara handlar om hetrosexuella människor. Är det egentligen en rättighet att ha barn?? Nåja det är inte det jag tänkte diskutera nu.

Grejen är att vi inom sjukvården har en prioriteringsordning där vård ska prioriteras utfån en skala på 1-4 där 4 är vård av andra skäl än sjukdom eller skada.

Med andra ord så innebär det att eftersom hmosexualitet inte är en sjukdom, vilket jag hoppas att vi alla är överens om, så är insemination av lesbiska kvnnor något som den offentliga sjukvården inte borde finansiera. Vi hamnar alltså i den absurda situationen att homosexuella par hade behandlats mer jämlikt om vi hade haft kvar den gamla absurda lagstiftningen där homosexualitet sågs som en sjukdom.

Klamydia leder till sterilitet -> alltså en sjukdom som har leder till barnlöshet
Homosexualitet -> sjukdom som leder till barnlöshet

Så kan vi naturligtvis inte ha det. Och jag är tämligen övertygad om att Sveriges samtliga landsting tar sitt förnuft till fånga och jämställer rätten till barn för både hetrosexuella och homosexuella....


Vita berg, Whiskey och porterjakt

Det var ett tag sedan jag skrev. Har varit lite mycket resor ett tag där jag har valt att inte ha datorn med mig. Tänkte att jag nu återihgen ska få fart på min blogg.

Kom hem från Skottland och Edinburgh igår. Första besöket - blir nog inte det sista. Jag och Klara åkte dit i onsdags för att fira hennes 25-års dag vilket vi gjorde på torsdagen. Edinburgh är en otroligt vacker stad som är som hämtad från sagorna. Eftersom Klara egentligen helst ville till Indien valde vi att i alla fall bo på ett indiskt hotell. Servicen var fantastisk. När vi frågade efter en bra restaurang fick vi rådet att ringa en indisk hål i väggen ställe som kunde leverera maten til vårt rum.. typ snabbmat. Samma fantastisk man förklarade för oss att den ågot specilla doft vi käde över hela staden berodde på att restaurangen jämte vårt hotell använde mycket ost i sin matlagning. Det visade sig vara ett av stadens bryggerier som luktade...

Vi provade whiskey.... Jag tycker inte om whiskey. Inte heller Klara tycker om whiskey. Vi köpte whiskey... Något konstigt med skottland.

Den kanske tuffaste uppleveslen var dock Bass Rock utanför North Bewrick. Det vita på klippan ni ser på bilden är fåglar! Tusentals havssulor! Rekomenderar varmt ett besök på Scottish Seabird Center i North Bewrick.
Bass Rock pan           

Vi besökte ett stort antal pubar. Vet inte ifall det var någon form av inbyggd GPS som gjorde att en av de första pubarna vi hamnade på var Halfway Pub hade fått pris som bästa Skottska pub 2005. Det är Campaig for Real Ale. Red Smiddy ver en mycket god bekantskap. Haggis undvek vi. Det dröjde dock till det allra sista besöket innan jag hittade något svart som inte var en Guiness. Dark Island hette den och hade en smak som är lätt att beskriva. Intressant var den i alla fall.

Det var det.. framöver blir det nog lite mer politik !

Lite mer Öl, TEMO, bokmässa och katter

Var på bokmässa igår. Det brukar vara en av årets höjdpunkter, där tryggheten består i att besöka de vanliga favoritmontararna som Agora/ARena och se vilka nyheter och erbjudanden de har. Årets bokmässa var lite av en besvikelse - den var mest en kopia på förra årets. Montrarna såg likadana ut som tidigare, erbjudana var de samma och nyheterna var få. Jag slog nytt rekord när det gäller bokinköp. Det blev enbok a 49 kr. Entrén kostade 120 kr.

Nåväl det var i alla fall fredag vilket innebär fredagsöl. Som vanligt startade vi på Hamngatan för att vräka i sig av 40 kronorbuffén och dricka en Carnegie porter. För att senare flytta över till Café Delerium. Vui lyckades hitta två svarta sorter ytterligare som behövde provas. Båda bryggda i Belgien.


öl 2

Från vänster till höger: Leroy Stout - nåt insmugglat av det andra - Whitbread extra stout.
Leroy Stout
Vad säga, dåligt skum och söt söt söt och inget mer. Någon form av restprodukt från kemiindustrin i Belgien.

Whitbread  extra stout
Kan ha varit kontrasten till Leroy stout som gjorde denna dryck så god. Fint skum och beska. Rekommenderas för framtida intag.

Annars är faktiskt dagen en stor dag i Porterhistorien. Det är 50år sedan starkporterns delvisa befriande. Det kommer uppmärksammas genom att Porter Drinkers Association först kommer att försöka få ut ett par flaskor Carnegie porter från ett gammalt recept på ett av stadens apotek, för att sedan inhandla samma dryck på ett av stadens systembolag. Färden bär sedan vidare för inhandling av åporter i vanlig livsmedelsaffär.

Tyvärr kan jag inte vara med. Ska nämligen upp till mina föräldrar i Trollhättan. Mina katter ska få några veckors semester återigen.

Avslutningsvis kan jag bara konstatera att högerpakten tappar greppet och att de mindre partierna inom pakten äts upp av moderaterna. Det blir en spännande vår.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=468469&previousRenderType=6

Kan också läsa i SöndagsNisse Strix att det har man har hittat arkeologiska spår av Folkpartiets Ideologi :-). I samma tidning görs det en suverän paralell till SIFOs lilla undersökning i samband med partiledardebatten i Agenda för några veckor sedan.  Läs "Alla röstar på moderaterna".