Med omtanke om framtiden - budget för Västra Götalandsregionen 2010

Idag presenterar den politiska majoriteten, Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet, budget för Västra Götalandsregionen 2010. Efter att det moderatledda styret havererade år 2000 med två års miljardunderskott (under högkonjunktur) som resultat, så har den "oheliga alliansen" som den ibland kallas nu styrt regionen i åtta år.

När budget 2010 idag presenteras så står man inför en tuff uppgift. Underskottet för 2009 förväntas bli -900 mkr. Prognoserna för skatteintäkter har ändrats sedan november 2008 till april 2009 med:


-825 mkr för 2009

-1 631 mkr för 2010

och

-2 088  mkr för 2011.


Det här är situationen för landets kommuner, landsting och regioner. Så hur hanterar S, Fp och C problemet för Västra Götalandsregionen? Skattehöjningar? Stora nedskärningar??

De konstaterar till att börja med att vi är inne i en djup global ekonomisk kris som vi tidigare inte har varit med om. Det handlar helt enkelt om att övervintra krisen och hålla den höga nivån på verksamheterna som har byggts upp under de goda åren. De konstaterar också att "vi inte medverkar till att förvärra krisen".
 
Ännu en skattehöjning skulle minska köpkraften. Att göra kraftiga nedskärningar inom vården skulle förvärra krisen. De 2000 personer som då skulle förlora jobben är i många fall ena parten till dem som redan förlorat jobben inom fordonsindustrin. Lösningen är helt enkelt att använda en del av det kapital som har byggts upp under de goda åren för att "övervintra" verksamheterna genom krisen. "Våra orderböcker är full" brukar regionstyrelsens ordförande Roland Andersson (s) säga.

Vad är det då som övervintras?

  • Mellan 1998 - 2008 har hälso- och sjukvården tillskjutits 4 000 mkr utöver inflation.
  • Resandet med regiontåg har ökat med 66 procent sen 1999.
  • Västra Götalandsregionen har på fyra år gått från att ha bland de längsta köerna till vården till att idag ha bland de kortaste.
  • Besöken till kulturinstitutionerna har ökat.
  • 2300 fler anställda inom vården än år 2000.

och mycket annat...

Det är en stor styrka att inte behöva dra ner verksamheterna dramatiskt när skatteintäkterna minskar som de har gjort. Det handlar helt enkelt om att använda pengar från goda tider till de sämre tiderna för att bevara verksamhet på en hög nivå "Med omtanke om framtiden".


http://www.socialdemokraterna.se/vastsverige