Den tillväxtfientligaste regeringen sedan 1994?

Förmodligen. Regringen tycks i alla fall leva i den gamla villfarelsen att miljöhänsyn och tillväxt inte går ihop. Det är i alla fall min slutsats efter att det framkommit att regeringens klimatproposition vilar på tre ben; kärnkraft, vattenkraft och förnyelsebara energikällor.

Sammanfattningsvis kan konstateras att deras klimatpolitik bygger på överproduktion av el med storskaliga gamla energikällor och klimatsatsningar utomlands.

Med den politiken uppstår tre saker.

1. Incitamenten och marknaden för de små miljöteknikföretagen försvinner. Hur många arbetstillfällen försvinner i bland de små och medelstora företagen i och med att Maud vill bygga ny kärnkraft?

2. Investeringar i länder som Kina och Indien som möjligtvis gagnar en hållbar tillväxt i de länderna men motarbetar ekonomisk tillväxt i Sverige.

3. Vår trovärdighet som föregångsland (där vi faktiskt har visat att det går att kombinera ekonomisk tillväxt med minskade koldioxidutsläpp) försvinner puts väck. Se Åsa Westlunds utmärkta inlägg
"Europaparlamentet underkänner regeringens klimatpolitik"

Men vad beror det på? Det är helt enkelt så att vii har en regering som är helt ointresserad av miljöpolitik och ett centerparti som kan sälja sin egen mamma för lite makt. De har dock en viss känsla för vilka frågor som är viktiga. Klimatfrågan är en sådan. Men eftersom de inte bryr sig om några andra miljöfrågor så tar man till enkla men felaktiga lösningar som mer kärnkraft och att skjuta över problemet till någon annan.

Avslutningsvis är jag lite orolig över att vattenkraft nämns som ett av de tre benen i klimatpropositionen. Kommer man nu börja bygga ut Piteälven?


Socialdemokratiska landsting och regioner har kortast köer!

Det finns en djupt rotad myt om att den socialdemokratiska sjukvårdsmodellen skapar köer. Det är inte sant. Ser man till den senaste statistiken från Sveriges Kommuner och Landsting (http://www.vantetider.se) så är Västra Götalandsregionen (styrt av S, C och Fp) de som har minst andel väntande mer än 90 dagar till mottagningsbesök. Det socialdemokratiskt styrda Kalmar är här trea. När det gäller operation/åtgärd är Kalmar näst bäst och Västra Götaland tillsammans med det socialdemokratiskt styrda Norrbotten tredjen bäst.

Var hittar vi då de moderatledda regionerna? Några av dem rapporterar inte ens sina köer som Uppsala och Östergötland. Många andra av dem rapporterar så lite att de inte får del av regeringens kömiljard. Här hittar vi bland annat Stockholm och Skåne. De redovisar alltså inte sina köer!

Mest anmärkningsvärt är ändå Stockholms läns landsting, det moderata skyltfönstret med Filippa Reinfeldt som ledare. Där har sjukhusen infört remisstopp på bland annat ortopedi. Det kanske inte låter så allvarligt, men det är det. Jag har själv för tillfället ett antal tumörer i min kropp. De upptäcktes genom att jag hade en diffus smärta som jag gick med till primärvården som sedan remitterades till ortopeden på Sahlgrenska. Hur många är de patienter i Stockholm med diffus smärta i exempelvis höften som har en tumör, eller till och med cancer, som man nu missar genom att politiken i Stockholms läns landsting inte tar sitt ansvar?

Oväntad spridning...

För en vecka sedan skrevs det en del artiklar i tidningen Bohusläningen om att omorganisation av NU-sjukvården skulle innebära 200-400 fler döda på grunda av längre transporter. Naturligtvis ett påstående som måste bemötas. Vilket jag också gjorde genom att skriva ihop ett PM som sedan kommunicerades till mina partivänner i Uddevalla.

PM:et fick något större spridning än jag hade väntat mig. Det jag skrev var tydligen väldigt hemskt och upprörande. Vad var det då för hemskt jag har skrivit? Det här är innehållet i mitt PM:



Mats Brodin och tidningen Bohuslänningen insinuerar att omorganisationen inom NU-sjukvården innebär 200-400 fler döda på grund av längre transporter.

Det är inte första gången Mats Brodin och tidningen Bohuslänningen på detta högst oetiska sett för fram påståendet i debatten om omorganisationen inom NU.


Jag har kommenterat det i ett tidigare PM från 2007.


Mats Brodin, Bo Lännernäs och Mats O. Pettersson har i debattartiklar hävdat "förlusten av människoliv på grund av längre transporttid till NÄL beräknas sålunda till 80-133 fler döda varje år".

I en debattartikel bemöter chefsläkarna på NÄL (Jan Carlström) och Uddevalla sjukhus (Lars Kjörner) påståendena:

"Sant är att under 2006 föranledde 379 patienter stora traumalarm vid Uddevalla sjukhus. Av dessa patienter var 89 så svårt skadade att de måste läggas in på IVA. I denna grupp kom cirka hälften från Gamla Älvsborgs län och skulle alltså få kortare transporter om traumaenheten förläggs till NÄL.


En konsekvens av resonemanget i debattartikeln är att överdödligheten borde vara skrämmande hög bland traumapatienter från gamla Älvsborgs län med traumaenheten belägen i Uddevalla. Någon massdöd i ambulanserna existerar självklart inte".

I artikeln påpekar de också att begreppet "gyllene timmens" relevans är vetenskapligt ifrågasatt. Vilket är en "konsekvens av utvecklingen av modern prehospital vård".

De konstaterar att det:


"sedan 2005 finns i varje ambulans en legitimerad sjuksköterska, som inte sällan är vidareutbildad i intensivvård. I ambulanshelikoptern, vars uppdrag är speciellt riktat mot skärgården och andra svårframkomliga delar av regionen, finns såväl läkare som sjuksköterska, båda intensivvårdsutbildade. Det kvalificerade omhändertagandet börjar därför redan då ambulansen eller ambulanshelikoptern är på plats."

Slutsatsen är tydlig. Den gyllene timmen saknar idag relevans då omhändertagandet påbörjas långt innan patienten är på sjukhuset. En flytt av traumaenheten från Uddevalla till NÄL innebär inte fler dödsfall. En sak som understryks av utredarna är att förslaget syftar till att minska transporter av svårt sjuka människor mellan sjukhusen. Förändringarna syftar till att rädda liv.