Den tillväxtfientligaste regeringen sedan 1994?

Förmodligen. Regringen tycks i alla fall leva i den gamla villfarelsen att miljöhänsyn och tillväxt inte går ihop. Det är i alla fall min slutsats efter att det framkommit att regeringens klimatproposition vilar på tre ben; kärnkraft, vattenkraft och förnyelsebara energikällor.

Sammanfattningsvis kan konstateras att deras klimatpolitik bygger på överproduktion av el med storskaliga gamla energikällor och klimatsatsningar utomlands.

Med den politiken uppstår tre saker.

1. Incitamenten och marknaden för de små miljöteknikföretagen försvinner. Hur många arbetstillfällen försvinner i bland de små och medelstora företagen i och med att Maud vill bygga ny kärnkraft?

2. Investeringar i länder som Kina och Indien som möjligtvis gagnar en hållbar tillväxt i de länderna men motarbetar ekonomisk tillväxt i Sverige.

3. Vår trovärdighet som föregångsland (där vi faktiskt har visat att det går att kombinera ekonomisk tillväxt med minskade koldioxidutsläpp) försvinner puts väck. Se Åsa Westlunds utmärkta inlägg
"Europaparlamentet underkänner regeringens klimatpolitik"

Men vad beror det på? Det är helt enkelt så att vii har en regering som är helt ointresserad av miljöpolitik och ett centerparti som kan sälja sin egen mamma för lite makt. De har dock en viss känsla för vilka frågor som är viktiga. Klimatfrågan är en sådan. Men eftersom de inte bryr sig om några andra miljöfrågor så tar man till enkla men felaktiga lösningar som mer kärnkraft och att skjuta över problemet till någon annan.

Avslutningsvis är jag lite orolig över att vattenkraft nämns som ett av de tre benen i klimatpropositionen. Kommer man nu börja bygga ut Piteälven?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback