Jordgubbar och marknadaekonomi...

Det har varit en händelserik vecka och jag har varit sällsynt slö när det gäller bloggandet.

I tisdags hade vi möte med regionens miljönämnd. Nämnden har bland annat som uppgift att ge stöd till olika former av projekt. Vi behandlar med andra ord ständigt olika projektansökningar. Det hindrar dock inte att diskussionerna emellanåt blir lite förvirrade.

Som i fallet med de ekologiska jordgubbarna. Västra Götaland är den i region i Sverige där det odlas mest jordgubbar. Problemet är att bara 10 av 240 ha odlingar är ekologiskt hållbara odlingar. Det är hely enlkelt inte tillräckligt bra ekonomi i det. Säsongen är för kort och riskerna är för stora. Den projektansökan vi behandlade vill skapa bättre förutsättningar för ekologisk odling av jordgubbar. Tanken är att man i så kallade tunnlar ska kunna förlänga säsongen men och använda bara biologisk bekämpning då man lättare kan kontrollera förutsäätningarna i en tunnel än på öppna fält.

Så vad var problemet??

Jo, jordgubbar som odlas i växthus smakar dåligt tyckte någon. Vi borde ställa kvalitetskrav tyckte en annan. Varför just jordgubbar tyckte en tredje.

Det slutade med moderaterna yrkade återremiss för att få in kvalitetskrav i projektet.

Det är här det började bli väldigt komiskt....

Moderaterna anklagar ständigt Socialdemokratin för vi sysslar med alltför mycket detaljstyrning. De är också kända anhängare av marknadsekonomi.

Jag sa på mötet att jag inte tycker att vi ska fatta politiska beslut om hur jordgubbar ska smaka. Det finns förhoppningsvis en fungerande marknadsekonomi även inom jordgubbsbranschen. Med andra ord så säljs det förmodligen inte några jordgubbar om de smakar dåligt.

De moderata ledamöterna skruvade lite på sig, stod fast vid sitt yrkande. Diskussionen tog i alla fall slut och projektet blev beviljat pengar utan krav på god smak på jordgubbarna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback